L’home pardal ( I )

El senyor Bernat entra a casa, deixa anar el seu tradicional esbufec i penja meticulosament el barret. Sempre en aquest ordre i amb el mateix ritme pausat. El mossèn està assegut just a la butaca preferida d’en Bernat. Fa temps que la tenen compartida, com tantes coses a la vida. Amb una mà subjecta la galta i l’altra mà la té deixada suaument damunt les cames. Sembla plàcidament relaxat. Però no ho sembla gens la seva mirada, que roman fixa, com si li retragués l’espera i la inevitable excusa:

–Fa una calor que fon les idees –exclama l’acabat d’arribar mentre desplega el mocador de la seva butxaca i s’eixuga la suor del seu ja ampli front–. No és d’estranyar que la gent tingui la ment i el cervell refregits. Bona tarda mossèn, perdoni el retard, però ni els negocis ni les dones respecten ni entenen d’horaris. Veig que l’han deixat tot sol? Tot i que, vostè sempre es troba en companyia divina –en Bernat treu del moble bar dos gots i una ampolla de vi–. Una copa per cridar la gana i que ens faci companyia també?

–Comprovo que al teu sentit de l’humor i a la teva ironia, amb el pas dels anys els ha passat el mateix que al bon vi, que s’han tornat agres –li respon Mossèn Daniel–. Moltes gràcies. T’accepto aquesta copa de bon grat, tot i que fa estona que és la gana la que em crida a mi. La Blanca i la Maria, per cert, són atrafegades a la cuina. Sembla que el pastís els està donant més feina que altres anys, tot i que estic segur que se sortiran amb la seva –el capellà fa una pausa–. Tot bé a la fàbrica, Bernat?

–Podria anar pitjor, tenint en compte que els fotuts sindicalistes no deixen de donar pel sac amb les seves maleïdes vagues. Perdó, mossèn, m’he deixat portar, encara seré jo qui acabi cremant a l’infern i no ells.

–Benvolgut amic, si en un lloc hi ha cua per entrar, és justament a les portes de l’infern.

–No en tinc cap dubte –somriu l’home–. Per si de cas, vagi guardant-me la tanda vostè, que té bones influències. I, parlant de dimonis, per casualitat no sap on és la canalla?

–Crec que fa estona que són jugant a dalt, al terrat, amb…

–Hola estimat –diu la senyora Blanca al seu espòs, tot interrompent la conversa–. Fa gaire que has arribat?

–L’estona suficient com per, fins i tot, reservar un lloc a la foguera…

–Com dius?

–Deixa-ho córrer, tinc gana i el mossèn ja ha confessat en secret que està impacient per omplir la panxa amb els plaers terrenals que ell mateix beneirà i engolirà.

–Bé, doncs li diré a la Maria que vagi cridant els nanos. Mentrestant, mossèn Daniel i tu us aneu asseient a taula i seguiu amb aquest tema tan misteriós que porteu entre mans, això de la “foguera”.

La Sra. Blanca fa sonar amb delicadesa una petita i estrident campaneta.

–Maria, si us plau, vagi a buscar els nois per dinar. Mentrestant, jo acabo de preparar els aperitius.

El senyor Bernat i el seu convidat s’acomoden cadascun en una punta de la llarga taula.

–I bé, mossèn, com va la parròquia? –pregunta amb sorna el senyor Bernat mentre reomple els dos gots de vi–. Els sindicalistes també li fan la guitza?

–Benvolgut Bernat, aquests ni tan sols s’acosten a la casa del Senyor. Fins i tot li diria que li tenen més por a l’aigua beneïda que a les purgacions. El que sí que perjudica seriosament el negoci són les absències. Per cert, estimat amic…

–I digui, mossèn, quina opinió li mereix el nou Sant Pare?

–Caram! Ets esmunyedís com una serp.

–L’opinió de primera línia sempre és valuosa, i vostè, com a home puntal de l’Església…

–Bé, suposo que és com si a un dels teus treballadors li preguntessin que en pensa de tu. Penses que la resposta seria del tot objectiva, evasiva, o interessada?

–No crec que sigui comparable, de manera que no ha respost a la meva pregunta.

–De debò ho creus així, estimat amic?

–Si li sóc sincer, fa molt que tant se me’n fot el que puguin arribar a pensar aquests desagraïts de la fàbrica. El dia que se m’omplin els cognoms de tanta vaga, tiraré la persiana avall i a viure com un rei. Llavors sabran què és haver de vendre’s per un tros de pa ressec.

–Parlant de desagraïts, fa temps que no passes per “l’oficina” a veure’m. Bé, a veure’ns, a mi i a l’Amo. Suposo que els negocis i la fàbrica et tenen prou ocupat per no recordar-te dels bons amics.

–I tant que me’n recordo, però el golf matiner dels diumenges em té posseït en cos i ànima. Espero que sobretot el seu “cap” no m’ho tingui gaire en compte, i sí que tingui en consideració, en canvi, les generoses donacions que ingresso cada any per al manteniment de la parròquia i dels qui en ella habiten.

–Suposo que quan parles dels habitants de la parròquia, també et refereixes a en Pere, en Joan, en Bartomeu i en Mateu.

–Caram. Veig que té nova fornada de novicis.

–No. Són quatre ratolins que, gràcies a les donacions i, per tant, al bon estat de la parròquia, campen alegrement per la casa del Senyor.

En Bernat s’ennuega amb un glop de vi.

–Tranquil. Estan ben allotjats i alimentats –comenta el mossèn mentre tusta l’esquena de l’industrial–. De fet ja m’han rosegat dues estoles i un bonet. Val a dir però, que amb les Santes Hòsties que s’han menjat, tenen per segur l’estómac ben servit i el cel ben guanyat.

La conversa és interrompuda per la Maria, que baixa acalorada del terrat, directament a la cuina passant pel menjador, davant la mirada atònita dels dos interlocutors.

–Perdó senyora, però hi ha un problema –comenta angoixada a la senyora en arribar a la cuina–. Es el senyoret Marcel… que diu que no vol baixar.

–Què dius?… És el seu aniversari! Ja li pots dir que la taula ja està parada i que el seu pare i el mossèn ja són asseguts i afamats.

–No és això senyora, no ho ha entès… El Marcel ha pujat dempeus damunt d’una cadira atrotinada que hi havia al terrat i insisteix que no pensa baixar-ne… mai més.

 

L’home pardal

La calitja taca la ciutat i el barri apareix en escena tranquil i ressacós de l’escalfor del dia anterior. L’aire fa olor de cafè, de roba estesa i de colònia matinera de la gent que flueix pel carrer, cada u esclau dels seus pensaments, aliè a l’altre, assossegats o amb pressa atropellada, amb múltiples ritmes diferents. El matí no passa igual de ràpid per a tothom.

Avui el Marcel complirà setze calorosos estius i ho celebraran, com cada any, amb un dinar en família. Ja gairebé tot és a punt i la senyora Blanca i la Maria (la criada) són a la cuina fent els últims retocs al pastís. Hi vindrà poca gent, el Sr Bernat no és donat a les reunions ni a la vida social, tan sols hi estan convidats el jove Lluc, que és l’únic amic de Marcel, i mossèn Daniel, amic de la família de tota la vida. Tots convocats com si fossin els actors d’un vodevil, d’una funció que es repeteix any rere any, amb el mateix principi i final. Però aquesta vegada l’últim acte apareixerà entre bastidors mostrant tota la seva nuesa.

Pamukkale

En ocasions l’acte fotogràfic pot ser estressant, de vegades perquè el motiu a fotografiar no s’assembla a allò que un s’espera, o bé perquè aquest sobrepassa totes les expectatives,  Continue reading

Una càmera i un llibre

Va succeir de forma molt casual i autodidacta, l’any 1989 em van regalar una càmera rèflex just abans de viatjar a Cuba. Sense tenir ni idea, de sobte tenia a les mans una Yashica FX3 totalment manual, Continue reading

Solarització

És una petita entremaliadura, que s’aconsegueix en aquest cas, exposant controladament a la llum el paper fotogràfic quan està submergit en el líquid revelador i després o just en el moment que apareix la imatge durant el positivat, o almenys així es feia abans, ara es pot aconseguir el mateix digitalment. Continue reading

Cascades de Ouzoud

Després d’un llarg viatge d’unes tres hores en cotxe des de Marrakech, s’arriba a un poblet rural anomenat Tanaghmeilt, que pertany a la província de Azilal, entre alt i mig Atlas. És una zona plena d’oliveres, on a mesura que camines entre les seves branques, pots escoltar com la calma de l’Oued Ouzoud, afluent del riu Abid, esdevé estrèpit al deixar-se caure 110 metres tot just on apareixen les cascades de Ouzoud. Continue reading